Akcija "Gibraltar": Žalba Tužilaštva BiH odbijena

Sud Bosne i Hercegovine odbacio je žalbu Tužilaštva o pritvoru i blokiranju imovine osumnjičenih u slučaju Gibraltar kao neosnovanu.

Tužilaštvo BiH od Suda BiH tražilo je da izvrši privremenu mjeru - blokada cjelokupne imovine (pokretne i nepokretne imovine i blokadu računa) osumnjičenih.

Tužilaštvo, između ostalog osumnjičene tereti za počinjenje krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, međutim, da bi se ostvarila bitna obilježja ovog krivičnog djela, neophodno je utvrditi da li osumnjičeni imaju status lica koja bi mogla počiniti ova krivična djela.

U tom kontekstu, navedeno je daTužilaštvo nije Sudu dostavilo dokaze koji potkrjepljuju navode da isti imaju svojstvo "službene ili odgovorne osobe u Federaciji" kako je to propisano u krivičnom zakonu FBiH.

Protiv ovog rješenja žalba nije dopuštena.

U akciji SIPA-e, 22.oktobra, uhapšeno je 8 osoba koje su osumnjičenim za kaznena djela organizovanog kriminala, a u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, sklapanjem štetnih ugovora, poreznim utajama, pranjem novca i nezakonitim transakcijama u višemilionskim iznosima.

Radi se o osobama osumnjičenim za kaznena djela organiziranog kriminala, a u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, sklapanjem štetnih ugovora, poreznim utajama, pranjem novca i nezakonitim transakcijama u višemilionskim iznosima. - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/141955/akcija-gibraltar-uhapseno-sedam-osoba-ejub-kucuk-i-senad-zaimovic-nisu-u-bih#sthash.CF1L8w5W.dpuf