Novi šef misije EULEX sastao se sa Jahjagom

Gabriele Meucci, novi šef misije EULEX na Kosovu sastanao se sa predsjednicom Kosova Atifete Jahjagom, što je njegov prvi zvanični sastavk s predstavnikom kosovskih institucija.

Šef misije i predsjednica Jahjaga razgovarali su o pitanjima od zajedničkog interesa u oblasti vladavine prava, a posebno o izazovima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Oni su razgovarali i o novom mandatu EULEX-a, sa naglaskom na kako su rekli "prelazak misije sa mjesta vozača na mesto suvozača".

Meucci je nakon sastanka izjavio:

,,Ovo je bio odličan prvi sastanak sa predsjednicom. Dijelimo istu zabrinutost u vezi sa korupcijom i organizovanim kriminalom na Kosovu, a ja sam obećao da ću uraditi sve što budem mogao u okviru mog mandata i resursa da pomognem Kosovu sa ovim izazovom. Moj mandat obilježava novi početak, a misija neće više jednostavno raditi za Kosovo, već sa Kosovom, na svim nivoima njegovih institucija vladavine prava i u partnerstvu sa našim kolegama"

Gabriele Meucci, stručni italijanski diplomata, ima veliko iskustvo na Balkanu. On je bio ambasador u Crnoj Gori, a prije toga je služio u Hrvatskoj i Albaniji.