Crna Gora: Na Kosovo ispraćeno 12 romskih porodica

Ministarstvo rada i socijalnog staranja u saradnji sa UNHCR-om, Danskim savjetom i NVO HELP, organizovalo je jutros dobrovoljni povratak na Kosovo za 12 porodica, sa 54 člana, koje borave u kampu Konik u Podgorici, saopšteno je Portalu Analitika iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Dobrovoljni povratak raseljenih osoba organizovan je u okviru Programa pomoći za integraciju i povratak RAE i drugih interno raseljenih lica koja žive u naselju Konik.

Dvanaest porodica koje se dobrovoljno vraćaju na Kosovo, a koje su od 1999. boravile u kampu Konik 1, biće useljene u novosagrađene objekte u opštini Klina.

Njih su jutros ispratili i ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković i šefica kancelarije UNHCR-a Indumathi Mohandas.

"Zahvaljujući dogovoru s Vladom Kosova napravili smo značajan korak, a uz podršku UNHCR-a. Crna Gora već dugi niz godina pokazuje osjećaj za te ljude koji su, ne svojom krivicom, ostali bez svojih ognjišta", kazao je Bošković.

Jedan od dobrovoljnih povratnika Šaban Krasnići zahvalio je Crnoj Gori na sve što je učinila u posljednjih 15 godina, navodeći kako je srećan što se vraća na Kosovo.