Netanijahu: Bez dogovora ako se ne ispune zahtevi Izraela

Izrael neće pristati na dugoročni prekid vatre u pojasu Gaze ukoliko ne budu ispunjeni bezbednosni zahtevi zvaničnog Tel Aviva, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

"Izraelska delegacija u Kairu nastupa sa veoma jasnim uputstvom da se čvrsto drži zahteva vezanih za bezbednosne potrebe Izraela", rekao je Netanijahu na početku nedeljnog sastanka svog kabineta u Jerusalimu, a prenela je agencija AFP.

"Tek kad bude jasnog odgovora na izraelske bezbednosne potrebe, pristaćemo na dogovor", rekao je Netanijahu, dok je istovremeno izraelski tim krenuo natrag u Kairo na novu rundu indirektnih pregovora sa Palestincima i postizanju dugoročnog primirja kojim bi bila okončana jednomesečna ofanziva Izraela u pojasu Gaze.

Pregovori u Kairu, koji treba da budu nastavljeni u nedelju, odvijaju se tokom petodnevnog prekida vatre između Izraela i Hamasa, koji ističe u ponedeljak u 23 časa po srednjeovropskom vremenu.

Portparol pokreta Hamas Sami Abu Zuhri je rekao da Palestinci neće odustati od svojih zahteva, među kojima je najvažniji onaj da Izrael prekine osmogodišnju blokadu pojasa Gaze, dodavši takođe da je ishod pregovora sa Palestincima u rukama Izraela.