Keri u Kairu, SAD debokirale dio pomoći Egiptu

Američki državni sekretar Džon Keri doputovao je u nedjelju u iznenadnu posjetu Kairu, javile su agencije.

Povodom posjete američkog zvaničnika od nekoliko časova, američki zvaničnici su saopštili da su SAD deblokirale 572 miliona pomoći za Egipat.

Keri će se u glavnom gradu Egipta sastati sa predsjednkom Abdelom Fatahom el-Sisijem koji je zakletvu položio prije dvije sedmnice, manje od godinu dana otkako je s vlasti svrgnut i uhapšen prethodni predsjednik Muhamed Mursi.

Na sastanku Kerija i El-Sisija će biti riječi o "taktikama" i politici
egipatske vlade koji su, prema ocjeni Vašingtona, podijelili egipatsko društvo. Američki zvaničnici istovremeno ističu da Egipat "prolazi kroz vrlo tešku tranziciju".

Keri je u posjetu stigao dan pošto je sud u Egiptu potvrdio smrtne presude za više od 180 islamista, uključujući i lidera Muslimanskog bratstva, Muhameda Badija. U Egiptu je od aprila organizovano više protesta zbog izricanja grupnih smrtnih presuda.

Kako je u nedjelju saopšteno, Vašington je, nakon što je za to dobio zeleno svjetlo u Kongresu, deblokirao 572 miliona dolara pomoći Egiptu, od ukupno 1,5 milijarde dolara pomoći suspenodvane u oktobru prošle godine.

U aprilu su američki zaničnici najavili da će pomoć biti deblokirana, uključujući i slanje 10 borbenih helikoptera kao podršku egipatskoj vojsci u borbi protiv džihadista. Tih deset helikoptera tipa "apač" još nije isporučeno.