Protest advokata povodom godišnjice Tjenanmena

Dvadesetak advokata protestovalo je u subotu u gradu Džnegdžou u centralnom dijelu Kine, tražeći dozvolu da posete svoje klijente zatvorene uoči 25. godišnjice krvavog gušenja demonstracija na Trgu Tjenanmen u Pekingu.

Oni su prethodno proveli noć ispred policijske stanice u Džnegdžou, pošto im kineske vlasti već nekoliko sedmica ne dozvoljavaju da posjete svoje klijente.

Među zatvorenim aktivistima je i poznati advokat Čang Bojang koji je, između ostalog, učestvovao u borbi za prava radnika migranata i osoba zaraženih HIV virusom.

Čang je u zatvoru od 27. maja, kada je uhapšen zajedno sa grupom umjetnika, advokata, studenata i novinara, u to uoči 25. godina od gušenja demonstracija na Tjenamenu. U Kini je zabranjeno obilježavanje tog događaja u kojem je, prema zvaničnim podacima, poginulo 300 ljudi.

Prema kineskom zakonu, posebna dozvola za posjete potrebna je samo advokatima čiji su klijenti osumnjičeni za korupciju, terorizam ili za subverzivne akcije.

Advokat Li Fangping je objasnio da su pritvorenici osumnjičeni za ugrožavanje radnog reda i mira, što ne ulazi u spomenute kategorije.