Četri srpske opštine zamrzavaju izborne aktivnosti zbog kosovskih obilježja

Gradonačelnici četiri srpske opštine sa severa Kosova saopštili su danas da do daljnjeg zamrzavaju izborne aktivnosti zbog odluka Centralne izborne komisije o sastavu biračkih odbora i oznaka kosovske državnosti na glasačkim listićima za parlamentarne izbore 8. juna, javlja dopisinik RSE.

U saopštenju gradonačelnika četiri opštine sa sjevera Kosova se navodi da će takva odluka važiti do promjene odluka CIK-a i da će o njoj biti obaviještene i relevantne međunarodne institucije i njihovi predstavnici na Kosovu.

“Obzirom na promjenu odluke CIK, a koja se odnosi na sastav biračkih odbora, donesene u suprotnosti sa etničkim sastavom stanovništva u našim opštinama i biračkih spiskova i u skladu sa važećom regulativom, predviđenim rokovima i upustvima CIK-a, želimo da vas upoznamo sa našom odlukom kojom se zamrzavaju sve izborne aktinosti do daljnjeg, kako bi se povukle odluke CIK-a kojim se krši zakon i manjinska prava”, navodi se u saopštenju.

“Smatramo da ukoliko Albanci imaju pravo da budu u biračkim odborima na sjeveru Kosova, samim tim zahtijevamo da se i Srbima omogući da budu u biračkim odborima u opštinama u južnom dijelu Kosova”, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.

Gradonačelnici su naveli i da traže uklanjanje znakova i obilježja državnosti sa glasačkog listića obzirom da je “izborni proces u svim demokratskim zemljama jedinstven, a evropski standard je da se na listiću nalaze samo obilježja izborne komisije”.

Gradonačelnici su istakli da Srbi sa sjevera Kosova hoće da preuzmu sudbinu u svoje ruke, da žele da učestvuju na izborima, ali da je ovo što radi CIK primjer diskriminacije i rasizma.

“Ukoliko se ne ispune naši zahtevi, bićemo primorani da u dogovoru sa građanima preispitamo odluku o učešću na izborima”, navodi se u saopštenju koje su potpisali gradonačelnici sjeverne Mitrovice Goran Rakić, Leposavića Dragan Jablanović, Zvečana Vučina Janković i Zubinog Potoka Stevan Vulović.