Rasmussen:Situacija u Evropi manje predvidiva više opasna

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je na konferenciji za novinare u Briselu da je ruska "agresija" protiv Ukrajine izazov temeljnoj ideji - "prava suverenih država da izaberu vlastiti put"

Rasmussen je rekao da se Evropa suočava sa potpuno novom bezbjednosnom situacijom "manje predvidljivom i više opasnom"

Prvi čovjek Alijanse kaže da oni "na žalost" ne vide "niti jedan dokaz " da su Rusi počeli povlačenje vojnika sa ukrajinske granice.

Rasmussen je pozvao da se poveća izdvajanje za odbranu, rekavši "naša sigurnost je temelj našeg prosperiteta."

Uoči obraćanja prvog čovjeka NATO-a, u Briselu, ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio je danas da je naredio da se vojnici stacionirani u blizini ukrajinske granici vrate u svoje matične baze, dok je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao na "ozbiljno revidiranje" odnosa Moskve sa Zapadom.

Rasmussen je izjavio je nestabilna situacija na istoku Ukrajine "razlog za zabrinutost" uoči predsjedničkih izbora u uKkrajini predviđenih za nedjelju 25.maj.To je razlog zašto je rekao da NATO poziva separatističke grupe na istoku da se zaustave svoje "ilegalne aktivnosti" i omoguće glasanje na izborima u redu i miru.

Naveo je da Rusija može igrati " mnogo konstruktivniju ulogu" u tom procesu.

"Mislim da Rusija treba da pokaže jasnu želju da omogući održavanje predsjedničkih izbora", tako da oni mogu proizvesti rezultat koji bi bio pravi izraz volje ukrajinskog naroda" rekao je Rasmussen.