Dan bijelih traka bit će obilježen i u Australiji

Vijeće bh. organizacija Australije u saradnji sa Udruženjem Prijedorčana od 30. maja do 3. juna u Australiji organizira obilježavanje Dana bijelih traka, odnosno genocida nad Bošnjacima i Hrvatima u prijedorskom kraju.

U okviru višednevnog programa bit će održana komemoracija za prijedorske žrtve, kao premijera filma "Prijedorska polja smrti" Avde Huseinovića koji je financirala bh. dijaspora Australije. O genocidu u Prijedoru govorit će Avdo Huseinović, te prof. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade. Obilježavanju Dana bijelih traka prisustvovat će predstavnici državnih institucija BiH i Australije.

"Zabilježite ovaj datum i obavezno uzmite učešće u komemoraciji za žrtve genocida nad Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru. Naša dužnost je osigurati da se ni jedan zločin ne zaboravi, da se borimo za istinu u ime žrtava", poručila je Senada Softić-Telalović iz Vijeća bh. organizacija Australije.

Međunarodni Dan bijelih traka koji će se 31. maja obilježiti u Prijedoru, ali i širom svijeta, još jednom će podsjetiti na zločine koji su se dogodili nad nesrpskim stanovništvom u tom gradu u proteklom ratu.