Medvedev: Možemo minimizirati efekte sankcija


Rusija može minimizirati efekte bilo kakvih sankcija uvedenih zbog krize u Ukrajini, izjavio je premijer Dmitrij Medvedev.

“Vlada je spremna da deluje u novim uslovima, kada se prioritet daje zaštiti ekonomije i građana od postupaka koji nisu prijateljski, A koji mogu da uslede usled pogoršanja spoljnopolitičke situacije“, rekao je Medvedev u Državnoj Dumi.

On je dodao da Rusija “ne odustaje od saradnje sa stranim preduzećima, uključujući ona iz zapadnih zemalja“, ali da će “biti spremna za korake koji nisu prijateljski“.

U slučaju da Zapad uvede sankcije Rusiji, Vlada će pružiti neophodnu podršku domaćim proizvođačima koji se oslanjaju na snabdevanje iz inostranstva, izjavio je Medvedev.
On je kazao da sankcije neće uticati na znatnije promene ekonomskih planova Rusije i obećao je da će “sve socijalne obaveze biti ispunjene”.

Medvedev je istakao da će Rusija insistirati na ravnopravnom pristupu stranim tržištima u izvozu energije i, ako bude neophodno, preduzeće neophodne pravne mere ili zatražiti arbitražu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.