Jacenjuk: Rusija podriva međunarodnu stabilnost

Prelazni premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk optužio je danas Rusiju da "podriva međunarodnu stabilnost" i zatražio ekonomsku podršku zapadnih saveznika radi modernizacije ukrajinske vojske.

"Svet ima razloga da se brine zbog namera (ruskog predsednika Vladimira) Putina. Ruska federacija podrila je međunarodnu stabilnost", rekao je Jacenjuk za americku televiziju NBC.

"Danas je jasno da je Rusija pretnja za svet, EU i za Ukrajinu", kazao je on i dodao da je Moskva "stavila tačku na sve programe neširenja nuklearnog oružja". Ukrajina je 1994. sporazumom iz Budimpešte prihvatila da uništi nuklearno naoružanje u zamenu za garanciju svog teritorijalnog integriteta.

Ukrajinski premijer pozvao je i na podršku zapadnih partnera u modernizaciji vojske kako bi Ukrajina mogla da "zaustavi Rusiju". "Potrebna nam je ekonomska i finansijska podrška, potrebna nam je modernizacija vojske i revizija svih struktura ukrajinske odbrane", kazao je on.

Jacenuk je optužio Putina da "sanja ponovno stvaranje Sovjetskog Saveza". "Svakoga dana on ide sve dalje i dalje i samo Bog zna gde će se zaustaviti", dodao je.