Odbačen zahtjev za oslobađanjem Mladića, tužiteljstvo izvelo dovoljno dokaza

Suđenje Ratku Mladiću, ilustrativna forografija

Raspravno vijeće Haškog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odbacilo je ovaj tjedan zahtjev obrane na polovici suđenja - za oslobađanjem zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića od optužbi za dvostruki genocid i druge zločine nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Prvostupanjski suci su, naime, zaključili da je tužiteljstvo tijekom svog dokaznog procesa predočilo dovoljno dokaza koji potkrijepljuju sve optužbe, te da obrana generala Mladića treba izvoditi dokaze i osporavati baš svih 11 točaka optužnice.

Suci su u cijelosti odbacili argumentaciju Mladićeve obrane u kojoj je zatraženo izricanje oslobađajuće presude na polovici suđenja, tijekom rasprave po pravilu 98bis Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda. Ono omogućava obrani da zatraži od sudaca - odbacivanje onih točaka optužnice za koje smatra da tužiteljstvo nije izvelo dovoljno kvalitetnih dokaza.

Predsjedavajući sudac nizozemskog porijekla Alphons Orie, u odbijenici Mladićevog oslobađanja je istaknuo - kako je tužiteljstvo iznijelo dovoljno dokaza koji potkrijepljuju svaku od ukupno 11 točaka optužnice za ratne zločine između 1992. i 1995. godine.

sudija Alphons Orie


„Vijeće je pažljivo pregledalo dokaze i uvjerilo se da postoji dovoljno dokaza u skladu sa pravnim standardima mjerodavnim u ovoj fazi postupka da te točke mogu ostati na snazi. Shodno tome Vijeće smatra da optuženi mora iznijeti svoju obranu po svim točkama optužnice.“, naveo je Orie.

U svojoj odbijenici oslobađanja, Raspravno vijeće je iznijelo i zaključke u vezi s navodima tužiteljstva o Mladićevom učešću u udruženom zločinačkom poduhvatu protjerivanja Bošnjaka i Hrvata. Vijeće je utvrdilo da postoje dokazi “na osnovu kojih bi se, ukoliko se prihvate, van razumne sumnje moglo utvrditi da je poduhvat postojao.

Njegovi sudionici su činili vojno-politički vrh bosanskih Srba, na čelu sa predsjednikom Radovanom Karadžićem i optuženim generalom Mladićem. Obrazac udruženog zločinačkog poduhvata suci su utvrdili i prilikom zadnjeg, najmasovnijeg zločina srpskih snaga - egzekucije preko 7.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici:

„Kada je riječ u uslovu postojanja više osoba, Vijeće upućuje na dokaze, ranije iznesene, o kontaktima i komunikacijama između raznih visokih oficira Vojske RS, uključujući Mladića, Tolimira, Bearu, Kosorića, Krstića i Popovića. Pored toga, Vijeće upućuje na iskaz Momira Nikolića o prisutnosti komandira MUP-a Ljubiše Borovčanina u Potočarima tokom procesa transportacije bosanskih muslimana, kao i sudjelovanje Karadžića u vezi sa direktivom sedam.“, precizirao je predjedavajući sudac.

Orie je, prilikom odbijenice oslobađanja generala Mladića, naveo niz dokaza koji su suce uvjerili da su se i ostali zločini iz optužnice dogodili, kao što su rasprostranjeno ubijanje i zlostavljanje u brojnim logorima, te masovno silovanje i držanje u seksualnom ropstvu. Cilj tog udruženog poduhvata bio je, prema optužbama - trajno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata sa teritorija na koje su bosanski Srbi polagali pravo:

„Vijeće nadalje smatra da postoji dovoljno dokaza u skladu sa naprijed navedenim standardom dokazivanja da je Mladić sudjelovao u tom UZP-u i na značaj mu način doprinio. Ovaj standard je isto tako ispunjen i kad je riječ o Mladićevoj namjeri za UZP, tj. da je djelio namjeru sa drugim ljudima, za koje se tvrdi da su bili članovi tog UZP-a, da se počine zločini koji se terete u optužnici.“, zaključio je Alphons Orie.

Podsjetimo, Mladićevom političkom šefu u vrijeme rata, Radovanu Karadžiću, suci su na polovici suđenja izbacili točku 1 iz optužnice – u vezi genocida u više općina na početku rata 1992. godine. No ona mu je u žalbenom postupku vraćena u optužnicu, pa se tijekom dokaznog postupka obrane Karadžić morao braniti i od nje. Obrana generala Mladića će početi svoj dokazni postupak idući mjesec, 13. svibnja, a branitelji su najavili kako namjeravaju potrošiti isto vremena kao i optužba - oko 200 dokaznih sati.