Putin tražio razgovor sa Obamom, SAD ponovile svoje zahtjeve


Predsjednik SAD Barak Obama je u telefonskom razgovoru s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u petak ponovio zahtjev da se ruske trupe povuku sa istočne granice Ukrajine, saopštila je Bijela kuća.

U razgovoru do kojeg je došlo na inicijativu Putina, Obama je predložio da Rusija "u pisanom obliku" odgovori na američki prijedlog o rješenju krize u Ukrajini.

Kremlj je saopštio da je Putin skrenuo pažnju Obami na "divljanje ekstremista" u Ukrajini i predložio "moguće korake međunarodne zajednice za pomoć stabilizaciji stanja" u Ukrajini.

U saopštenju Kremlj je rekao da je Putin Obami ukazao i na "praktičnu blokadu" Pridnjestrovlja - otcijepljenog proruskog dijela Moldavije, gdje Rusija ima vojsku.

Rusija i lokalne vlasti su se žalili na nedavna ukrajinska ograničenja putovanja preko te granice. Bilo je strahovanja u Ukrajini da bi Rusija mogla da je napadne snagama iz Pridnjestrovlja.

Bijela kluća i Kremlj se u saopštenjima slažu o tome da su se Putin i Obama dogovorili da o američkom prijedlogu za rješenje krize u Ukrajini razgovaraju šefovi diplomatija SAD i Rusije DŽon Keri i Sergej Lavrov.

Ovo je prvi put da je Putin imao inicijativu da razgovora sa Obamom, od kada je Vašington uveo sankcije protiv visokih ruskih zvaničnika zbog ruske aneksije Krima.