Sarajevo: Politički lideri opet bez dogovora


Na sastanku lidera političkih partija u Bosni i Hercegovini sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom u Sarajevu, na kojem je bilo riječi o provođenju odluke "Sejdić i Finci", ni nakon skoro devet sati razgovora nije postignut dogovor.

Lideri SBB-a BiH, SDA, SDP-a i HDZ-a 1990, koji su se obratili novinarima u ponedjeljak uveče nakon završetka sastanka, istakli su da i dalje problem predstavljaju dva izborna područja u Federaciji BiH (FBiH) i nemogućnost postizanja kompromisa oko načina izbora članova Predsjedništva BiH iz FBiH.

Sastanku, koji je počeo juče oko 15.30 sati, prisustvovali su lider SNSD-a Milorad Dodik, međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović, predsjednik SDS-a Mladen Bosić i zamjenik predsjednika SDS-a Pregrag Kovač, te predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija i član Predsjedništva SDP-a Saša Magazinović.

Sastanku je prisustvovao i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž, predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić, te zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović i funkcioner ove stranke Šefik DŽaferović i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji.

Dodik je nešto prije 20.00 sati napustio sastanak, najavivši da će se vratiti ako ga obavijeste da je postignut dogovor.