Nikšić odbija da podnese ostavku


Predsednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Nermin Nikšić rekao je nakon sastanka najviših zvaničnika ovog entiteta da neće podneti ostavku, što su zahtevali demonstranti.

Nikšić je rekao da će Vlada već sutra uputiti u parlamentarnu proceduru izmene Izbornog zakona, koje bi omogućile vanredne izbore u Bosni i Hercegovini.

U međuvremenu, demonstranti u Sarajevu razdvojili su se na tri lokacije - ispred zgrade Vlade Federacije BiH, na raskrsnici kod Higijenskog zavoda i kod Skenderije.

Zgradu Vlade FBiH su prethodno napustili svi zaposleni, a čuvaju je pripadnici specijalne jedinice federalnog MUP-a, koji nose štitove i kacige.

Demostranti okupljeni ispred zgrade Vlade Brčko distrikta se polako razilaze a novi protesti su ponovo zakazani za sutra.

Nakon višesatnog mirnog protesta oko hiljadu demostranata je odlučilo da se sutra ponovo okupi tražeći i dalje ostavku gradonačelnika i cjelokupne vlasti u Distriktu.

Demonstranti u Mostaru su se razišli nakon poziva nezvaničnog vođe Muharema Hindića Mušice, koji je najavio nove proteste sutra u 13 sati. Na Španskom trgu u Mostaru danas bilo više stotina građana.

Tražili su ostavke zvaničnika na svim nivoima vlasti u Federaciji I formiranje nestranačkih vlada. Građani protestuju u još nekoliko gradova BiH.