UN potvrdile humanitarni sporazum za Homs

Ujedinjene nacije u četvrtak su potvrdile "humanitarnu pauzu" u Homsu (središnji dio Sirije), koja će omogućiti izlazak civila iz opkoljenog grada i ulazak humanitarne pomoći.

Ovaj sporazum sa sirijskom vladom "će omogućiti vitalnu pomoć za 2.500 civila" blokiranih zbog borbi, izjavio je zamjenik glasnogovornika UN-a Farhan Hak.

Šefica UN-ovih humanitarnih operacija Valerie Amos "je pozdravila vijest o humanitarnoj pauzi" koja će omogućiti stanovnicima da napuste stari grad Homs, rekao je on.

Amos "će i dalje pratiti razvoj događaja" na terenu i stalno tražiti "nesmetan pristup, siguran i kontinuiran" za tri miliona civila blokiranih borbama u cijeloj Siriji, dodao je Farhan Hak.

On je podsjetio da UN ima već spreman humanitarni materijal (hranu i medicinski materijal) na periferiji Homsa u očekivanju potpisivanja takvog sporazuma i da osoblje humanitarnih agencija "čeka spremno da intervenira".

Prema sirijskoj državnoj agenciji SANA, sirijske vlasti i UN su potpisali sporazum o ulasku humanitarne pomoći u Homs, grad koji vojska drži u opsadi već 600 dana, kao i izlasku civila.

Ako ovaj sporazum stupi na snagu, radit će se o prvom humanitarnom gestu režima nakon prvog kruga pregovora s opozicijom i pod pokroviteljstvom UN-a, održanih krajem januara u Ženevi.

Četvrti koje drže pobunjenici su pod opsadom vojske od juna 2012. godine i redovno ih granatira. Hiljade Sirijaca žive tu u užasnim uslovima, prema nevladinim organizacijama, očevicima i aktivistima.

U toku mirovnih pregovora krajem januara u Ženevi, međunarodni posrednik Lahdar Brahimi je rekao da je od režima dobio obećanje da će pustiti opkoljene civile da izađu. Međutim, obje strane optužuju jedna drugu za blokiranje procesa.