Merkel zatražila od Janukoviča da povuče sporne zakone

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je od ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da povuče zakone koji ograničavaju prava građana na proteste.

Merkel je u telefonskom razgovoru sa Janukovičem zatražila od njega da uspostavi ozbiljan dijalog sa opozicojom da bi bili postignuti konkretni rezultati, među kojima povlačenje zakona koji ograničavaju prava građana, navedeno je u saopštenju iz kabineta njemačke kancelarke.

Njemačka kancelarka je danas popodne razgovarala sa Janukovičem i izrazila zabrinutost zbog nedavnog nasilja u Kijevu, te osudila primjenu sile.

Merkel je naglasila da je država dužna da štiti slobodu izražavanja i mirne demonstracije, prenosi AFP.

Njemačka kancelarka je prethodno kritikovala ukrajinsku vladu i zatražila da učini sve da zaštiti živote demonstranata, ali je navela da ne vidi potrebu za uvođenje novih sankcija Ukrajini.

Zakoni kojima se zabranjuju demonstracije objavljeni su prije dva dana u ukrajinskom službenom glasniku. Usvajanje zakona dovelo je do masovnih protesta opozicije.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton će naredne sedmice doputovati u Kijev, gdje će razgovarati sa ukrajinskim predsjednikom i zvaničnicima opozicije kako bi doprinijela dijalogu za pronalaženje političkog rješenja krize.