Nazifu Mujiću odbijen zahtev za azil u Nemačkoj


Dobitnik nagrade za najbolju glavnu mušku ulogu na 63. filmskom festivalu u Berlinu, Nazif Mujić, nije dobio azil u Nemačkoj, javlja BH Radio 1.

Nazif Mujić i njegova supruga Senada sa decom, proslavili su se u filmu "Epizoda u životu berača željeza" sarajevskog režisera Danisa Tanovića. Nazif je osvojio nagradu glumeći samog sebe u borbi za opstanak.

Film je zasnovan na istinitoj priči o životu porodice Mujić u kojoj je Nazif sredstva za život obezbeđivao sakupljajući staro gvožđe.

Zbog činjenice da nije imala zdravstveno osiguranje, njegova supruga Senada je zamalo umrla nakon spontanog pobačaja u visokoj trudnoći jer nijedna zdravstvena institucija u Tuzli nije želela da je porodi.

Film o životu ove romske porodice prikazan je u Berlinu gde je doživeo veliki uspeh. Nazif Mujić je dobio nagradu Srebrni medved, nakon čega je dobio posao u komunalnom preduzeću u Tuzli.

Međutim, Nazif Mujić od plate koju je zarađivao nije mogao da prehrani porodicu i plati režije zbog čega se odlučio na odlazak u Nemačku.

Mujić je zatražio azil u toj zemlji gde je nameravao da živi i radi s porodicom, a trenutno se nalazi u jednom izbegličkom centru u Berlinu.