Žbogar: EULEX uključen u istragu ubojstva u Mitrovici

Šef kancelarije Evropske unije na Kosovu i specijalni predstavnik EU, Samuel Žbogar, danas u Briselu povodom Strukturnog dijaloga o vladavini prava, bio je šokiran vijestima o ubojstvu Dimitrija Janićijevića, kandidata Srpske liberalne stranke (SLS) na posljednjim izborima za gradonačelnika u Sjevernoj Mitrovici i izabranog člana opštinske skupštine.

"Kad god je život izgubljen, žalimo zbog toga. Ali u situaciji tako složenoj kao što je sada na sjeveru Kosova, u trenutku kada se formiraju legitimne i demokratske institucije, takvo ubojstvo treba osuditi i cijeli slučaj što prije riješiti.

Pozivamo na potpunu istragu, koristeći sve raspoložive snage kosovske policije. Obavješten sam da je pomoć EULEX-a već osigurana kao što je to slučaj svaki put kada je vladavina prava bila u opasnosti na Kosovu.

Htio bih još jednom naglasiti da je bilo kakva upotreba nasilja kao pokušaj zaustavljanja političkih promjena ili suočavanja sa složenom socijalnom siituacijom potpuno neprihvatljiva”, rekao je Žbogar.