Erdogan uslovljava povlačenje spornog predloga zakona


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izrazio je danas spremnost da pod određenim uslovima povuče nacrt kontroverznog zakona kojim se jača politička kontrola nad
pravosuđem, u jeku korupcionaške afere koja potresa vladu.

"Ako opozicija prihvati ustavne promene po tom pitanju, onda ćemo odustati od našeg predloga", izjavio je Erdogan pred poslanicima svoje Partije pravde i razvoja (AKP), dan nakon razgovora sa šefom države Abdulahom Gulom.

Taj predlog koji je u petak predstavljen parlamentarnoj komisiji, predviđa proširenje sastava Visokog saveta sudija i tužilaca i daje ministarstvu pravde "poslednju reč" u imenovanju sudija u ključnim pravosudnim institucijama uključujući i Ustavni sud.

Visoki savet sudija i tužilaca, jedna od glavnih pravosudnih institucija u toj zemlji, ocenio je da je predložena reforma neustavna i da je cilj kočenje antikorupcionaške istrage koja je pretnja režimu.

Erdogan je za vikend ponovo rekao da je ta istraga "prljava nameštaljka" i "pokušaj linča koji je pokrenut spolja i iznutra protiv Turske".

Od početka afere za koju je optuženo na desetine biznismena i zvaničnika bliskih režimu, Erdogan optužuje islamski pokret Fethulaha Gulena, veoma uticajnog u policiji i pravosuđu, da manipuliše istragom kako bi oslabio režim uoči lokalnih izbora u martu i predsedničkih izbora u avgustu.