Mursiju će se suditi i za špijunažu


Bivšem islamističkom predsedniku Egipta Muhamedu Mursiju, protiv kojeg se vodi proces zbog pogibije demonstranata, biće suđeno i zbog "špijuniranja" čiji su cilj bile "terorističke" akcije, javila je danas egipatska agencija Mena.

Isti proces vodiće se i protiv još 35 osoba, uglavnom visokih zvaničnika Muslimanskog bratstva, uključujući i lidera te grupe Muhameda Badija, kao i zvaničnika koji su bili na vlasti tokom Mursijevog predsedničkog mandata.

Njima će se suditi zbog "špijuniranja u interesu stranih organizacija u cilju izvođenja terorističkih akcija u zemlji", navodi Mena, kao i zbog "odavanja poverljivih bezbednosnih informacija stranoj zemlji", "finansiranja terorizma" i "podrivanja teritorijalnog integriteta".

Mursija je vojska svrgla sa vlasti u julu, posle masovnih demonstracija na kojima je zahtevan njegov odlazak. Njemu se trenutno sudi za saučesništvo u ubistvu demonstranata i taj proces treba da bude nastavljen 8. januara.

Mursija je tužilaštvo u julu ispitalo o okolnostima njegovog bekstva iz zatvora početkom 2011, tokom pobune u kojoj je sa vlasti proteran bivši lider Hosni Mubarak. On je tada bio optužen da su mu pomogle radikalne strane grupe poput libanskog Hezbolaha ili palestinskog Hamasa.