Odluka CIK-a o tri biračka mesta u sredu

Centralna izborna komisija Kosova je saopštila da bi u sredu trebalo da odluči da li će se ponoviti glasanje u tri biračka mesta u kojima je registrovano 2,822 glasača, saopštio je član CIK-a Bajram Ljatifi.

Izborni panel za Žalbe i Predstavke delimično je usvojio žalbu Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, ogranak u Zvečanu, na osnovu koje se tvrdi da je prekršen Zakon o lokalnim izborima, što je uticalo na regularnost izbora, pravo građana da učestvuju na izborima, kao i na konačan rezultat.

Na osnovu odluke IPZP-a, CIK-u je naloženo da ponovi glasanje u tri biračka mesta.

U žalbi se, između ostalog navodi, da je OEBS-ovo osoblje udaljeno sa biračkih mesta u 18 sati umesto u 19, do kada je bilo predviđeno glasanje.

Takođe, navodi se da je prekršen član 93.2 Zakona o opštim izborima na osnovu kojeg „nakon poslednjeg glasača koji je obavio glasanje iz reda u vreme zatvaranja, predsedavajući odbora biračkog mesta će zatvoriti biračko mesto, zapečatiti glasačku kutiju u prisustvu prisutnih posmatrača, i obeležiti tačno vreme zatvaranja Knjige izbora. Navodi se da ništa od toga nije urađeno.

CIK nije obuhvatio rezultate sa tri biračka mesta zbog nedostatka konačne liste glasača.