Žrtve u BiH ogorčene oslobađanjem ratnih zločinaca

Žrtve ratnih zločina i genocida u Bosni i Hercegovini šokirane su jučerašnjom odlukom Suda Bosne i Hercegovine da obustavi izvršenje kazne za deset osuđenih ratnih zločinaca.

Sud BiH je ovakvu odluku donio nakon što je Ustavni sud BiH na sjednici od 22. oktobra 2013. godine usvojio apelacije osuđenih pred Sudom BiH, te, utvrdio povredu prava optuženih iz člana 7. stav 1. Evropske konvencije, ukinuo presude Državnog suda, te naložio sudu da ''po hitnom postupku donese novu odluku''.

Tako su na slobodu pušteni Slobodan Jakovljević (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 28 godina za krivično djelo genocid), Aleksandar Radovanović (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 32 godine za krivično djelo genocid), Branislav Medan (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 28 godina za krivično djelo genocid), Brano Džinić (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 32 godine za krivično djelo genocid), Milenko Trifunović (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 33 godine za krivično djelo genocid), Petar Mitrović (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 28 godina za krivično djelo genocid), Nikola Andrun (osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 18 godina za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva) i Milorad Savić (osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 21 godina za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva).

Također, oslobođeni su i Mirko (Špire) Pekez (osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva), kao i Mirko (Mile) Pekez (osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 29 godina za krivično djelo rati zločin protiv civilnog stanovništva).

Predsjednica Udruženja "Srebreničke majke" Hatidža Mehmedović kazala je da je potresena jučerašnjom odlukom. Ističe kako žrtve nisu mnogo tražile i da im je presuda ratnim zločincima bila jedina satisfakcija.