Filipini : Više od 1.000 mrtvih u udaru tajfuna

Prema procjenama filipinskog Crvenog krsta više od 1.000 ljudi poginulo je u gradu Taklobanu u udaru tajfuna "Haijan" i najmanje 200 u provinciji Samar.

Generalni sekretar filipinskog Crvenog krsta Gvendolin Pang rekla je da su preliminarni podaci dobijeni od timova ove humanitarne organizacije u Taklobanu i Samaru, koji su najteže pogođeni udarima tajfuna.

"Primijećeno je više od 1.000 tijela, koja plutaju u Taklobanu. U Samaru je prijavljeno oko 200 smrtnih slučajeva. Procjene su u toku", rekla je ona.

Prema njenim riječima, broj poginulih nije konačan i dodatni podaci očekuju se nakon preciznijeg uviđaja u dešavanju u ugroženim regionima.

Oluja je zahvatila Filipine juče u ranim jutarnjim časovima. Udari vjetra dostizali su brzinu od 379 kilometara na čas, a visina talasa bila je do 15 metara.

Meteorolozi su ranije predviđali da će oluja biti razorna poput tajfuna "Bofa" 2012. godine, koji je uništio dijelove na jugu Filipina i odnio najmanje 1.000 ljudskih života.

Tajfun se sada kreće ka Vijetnamu i prvi udari očekuju se sutra. Vijetnamske vlasti započele su masovnu evakuaciju više od 100.000 ljudi.