Berlin traži od SAD kompletne informacije o špijuniranju

Nemački ministar unutrašnjih poslova Hans Peter Fridrih odlučno zahteva “kompletne informacije” od Vašingtona o navodnom desetogodišnjem prisluškivanju mobilnog telefona nemačke kancelarke Angele Merkel i bilo koje druge vrste nadzora njenih komunikacija.

Merkelova se prošle nedelje požalila američkom predsedniku Baraku Obami nakon saznanja da su bezbednosne službe SAD pratile njene komunikacije mobilnim telefonom, a pripadnici nemačke službe bezbednosti planiraju da otputuju na razgovore u Vašington, prenela je agencija AP.

Prema rečima Fridriha, on želi “potpune informacije o svim optužbama”, a ukoliko su Amerikanci zaista pratili mobilne telefone u Nemačkoj “onda su oni prekršili nemačke zakone na nemačkom tlu”. On je dodao da to predstavlja krivično delo za koje prekršioci moraju da odgovaraju, prenosi Tanjug.

Nemački nedeljnik “Špigl” preneo je da je Američka bezbednosna agencija (NSA) slušala telefon Merkelove od 2002. godine - pod oznakom - GE kancelarka Merkel - i da je to bilo na snazi i nekoliko nedelja pre nego što je američki predsednik Obama u junu posetio Berlin.

U dokumentu Specijalne službe NSA, koji prenosi "Špigl", ta obaveštajna agencija navodi da "nema zakonski registrovani špijunski ogranak" u američkoj ambasadi u Berlinu, što bi, ako bi se ispostavilo da je bilo tako, dovelo do "ozbiljnih problema u odnosima SAD i drugih vlada".

Citirajući tajni dokument iz 2010, "Špigl" piše da takozvani špijunski ogranci ove vrste, postoje na najmanje 80 lokacija širom sveta.