Azerbejdžan: Predsjednik Alijev položio zakletvu

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev položio je u subotu zakletvu za treći mandat nakon pobjede na predsjedničkim izborima koje je žestoko kritizirala opozicija.

Svečanost je održana u parlamentu nakon što je ustavni sud potvrdio njegovu pobjedu od 9. oktobra, koju su obilježili "veliki problemi" kako je saopćio OSCE.

Alijeve je osvojio 85 posto glasova, a njegov protivnik iz opozicije Jamil Hasanli 5,5 posto, prema zvaničnim rezultatima.

- U Azerbejdžanu nema mjesta za diktatore koji su uzurpirali vlast. Ilham Alijev mora otići i otići će - kazao je pred demonstrantima Hasanli koji odbija da prizna poraz.

- Rezultati izbora moraju biti poništeni i moraju se održati novi izbori - naglasio je on.

Posmatračka misija Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi ustanovila je da je bilo "velikih problema" i "propusta koje treba riješiti kako bi se omogućilo da Azerbejdžan u potpunosti poštuje svoje obaveze prem OSCE-u i da ima istinske demokratske izbore".

Vlasti su dozvolile demonstracije u Bakuu, što je rijetkost za ovu zemlju čiji režim branitelji ljudskih prava redovno optužuju da progoni novinare i zatvara pristalice opozicije.