Danas treća runda razgovora bh. političara u Briselu


U Briselu će danas biti nastavljena treća runda dijaloga na visokom nivou između Evropske komisije i BiH tokom koje će u fokusu biti provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci", te mehanizam koordinacije BiH sa EU.


Treća runda prekinuta je prošle sedmice da bi se dalo političkim liderima iz BiH vremena da usaglase detalje sporazuma.

Predstavnici Republike Srpske putuju u Brisel sa ranije usaglašenim stavom o provođenju odluke "Sejdić i Finci", a lideri iz FBiH sinoć je trebalo da obave posljednje konsultacije pred sastanak na visokom novou.


Razgovorima prisustvuju lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Martin Raguž, SBB-a Fahrudin Radončić i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović razgovarat će sutra ujutro u Briselu sa Fileom.

Sastanku će prisustvovati i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, te premijeri Republike Srpske Željka Cvijanović i Federacije BiH Nermin Nikšić od kojih se očekuje da iznesu rješenje za efikasan mehanizam koordinacije.

Kako prenose agencije, neki od lidera bh. stranaka već su na startu izrazili skepticizam u mogući dogovor "da bh. lideri ispune ono što su prošle sedmice na istom mjestu i potpisali i da dođu sa gotovim rješenjem za slučaj 'Sejdić-Finci'" koje će ponuditi evropskom komesaru za proširenje Štefanu Füleu.

Na prethodnom sastanku u Briselu 1. oktobra, lideri političkih stranaka iz BiH potpisali su principe za provođenje odluke "Sejdić i Finci", u kojima se navodi da će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno - jedan član iz Republike Srpske, a dva iz FBiH.

Dan uoči sastanka u Briselu, iz Fileove kancelarije su poručili da od političara iz BiH žele čuti konkretna rješenja. Fileov portparol Peter Stano istakao je da je Brisel trenutno fokusiran na postizanje konačnog rješenja.