Osvještenje, duhovna akdemija i protest

U okviru obilježavanja 1.700 godina Milanskog edikta u ponedjeljak je u Podgorici osvještan hram Hristovog vaskrsenja, u koji je do sada uloženo šest miliona eura, a za koji je mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije ocijenio da će predstavljati “istorijski događaj za Crnu Goru”.

Osvještenju, pored većine pravoslavnih patrijarha, nа čelu sа pаtrijаrhom vаseljenskim Vаrtolomejem, prisustvovali su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ministri Igor Lukšić, Suad Numanović, Miodrag Radunović i gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, dok je premijer Milo Đukanović primio u nedjelju uveče visoke crkvene poglavare.

U nedjelju uveče je nа plаtou ispred hrаmа održana svečаnа duhovnа аkаdemijа nа kojoj su govorili mitropolit crnogorsko-primorski SPC-a Amfilohije i predsjednik Crne Gore Filip Vujаnović, nakon čega je održan kulturno-umjetnički program praćen vatrometom.

A na Cetinju su isti dan protestovali svještenici i pristalice Crnogorske pravoslavne crkve koji su, nakon osvještenja temelja crkve svetog Ivana Crnojevića, organizovali protestnu šetnju do rezidencije predsjednika Crne Gore zbog, kako su naveli, ponižavajućeg položaja u Crnoj Gori.

Oni su nakon potpisivanja peticije kojom se traži ukidanje akta kralja Aleksandra Karađorđevića iz 1920. godine, kojim je ukinuta autokefalna crnogorska crkva, vraćanje imovine CPC-u i uklanjanje limenog objekta sa Rumije održali protest na kojem je književnik Milorad Popović osvještenje hrama Hristovog vaskrsenja Srpske pravoslavne crkve u Podgorici nazvao svetkovinom koja negira crnogorsku duhovnu, kulturnu i nacionalnu istoriju.

Popović se, potom obratio Filipu Vujanoviću kao predsjedniku počasnog odbora za osvještenje hrama.

"Danas taj nesrećni predsjednik ide ruku pod ruku sa uzurpatorom crnogorskih hramova, sa uzurpatorom stolice Svetog Petra Cetinjskog, koji se bezočno i lažno predstavlja, sjedi na njegovoj stolici, a on je sve ono što nije bio Sveti Petar. Sveti Petar je cio svoj život posvetio građenju državnosti Crne Gore, a Amfilohije je cio svoj život posvetio negiranju i uništenju Crne Gore. Danas imamo vlast koja, kao i krajem osamdesetih godina, kohabitira sa velikosrpskim nacionalizmom, a sljedeći korak će biti stvaranje nove Republike Srpske, kojom će vladati Amfilohije i srpski ambasador u Podgorici. To je proizvod ove politike", kazao je Popović.