Maduro nije u UN zbog pretnji

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro kaže da ne prisustvuje redovnom godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN da bi zaštitio svoj život zbog upućenih pretnji.

Maduro rekao je da je u Vankuveru, u Kanadi, po povratku iz posete Kini, dobio obaveštajne podatke o "dve, veoma, ozbiljne provokacije", što je navelo da otkaže planirano putovanje u Njujork.

"Kada sam sleteo u Vankuver, procenio sa obaveštaje podatke koje smo dobili iz nekoliko izvora. Odlučio sam tada da nastavim (put) nazad u Karakas i otkažem put u Njujork kako bi ostvario ključni cilj - očuvanje sopstvenog fizičkog integriteta, štiteći svoj život", rekao je Maduro lokalnim medijima, prenele je agencija AFP.

Prema njegovim rečima jedan od navodnih provokacija "bila je planirana protiv njegovog fizičkog integriteta" i druga se odnosila na moguće "nasilje u Njujorku".Maduro je dodao da su Sjedinjene Američke Države "znale za te provokacije" i da je američki predsednik Barak Obama planirao da "dozvoli da se dogode ispod njegovog nosa".

Zato, kako navodi venecuelanski predsednik, umesto njega zasedanju se prisustvovao njegov ministar spoljnih poslova Elias Huau.