JPMorgan nudi tri milijarde dolara za poravnanje

Američki bankarski gigant "Džej Pi Morgan" ponudio je da plati tri milijarde dolara na ime vansudskog poravnanja sa Ministarstvom pravde SAD.

Kako navodi Volstrit žurnal, ministarstvo smatra da banka treba da plati još nekoliko milijardi pored tri ponuđene u okviru poravnanja.

Ministarstvo je pokrenulo nekoliko istraga koje se tiču poslovanja "Džej Pi Morgana", a nije poznato koji od tih slučajeva će biti uključeni u poravnanje.

Banka je suočena sa nizom tužbi, uključujući one zbog prodaje hipotekarnih obveznica pre izbijanja finansijske krize, kao i zbog zapošljavanja rođaka vodećih kineskih zvaničnika.

Njujorsko tužilaštvo pokrenulo je istragu zbog debakla u banci poznatog kao "Londonski kit", kao i zbog trgovanja na američkom tržištu električne energije. Ta dva slučaja neće biti pokrivena u okviru poravnanja o kom se trenutno pregovara, navodi Volstrit žurnal.

"Džej Pi Morgan" je prošle nedelje pristao da plati 920 miliona dolara američkim i britanskim vlastima zbog "Londonskog kita", a u julu je naveo da će platiti kaznu od 410 miliona dolara na ime poravanja u slučaju oko manipulisanja cenama struje u Kaliforniji i na srednjem zapadu SAD.