Od objave Registra branitelja podignuto 30 kaznenih prijava

Od objave Registra hrvatskih branitelja policija je do sredine rujna podigla 30 kaznenih prijava zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo prijevare i krivotvorenja službenih isprava čime su sticani lažni statusi branitelja. Policija je od 1910 odbacila 650 prijava jer u njima nisu potvrđeni navodi o lažnim braniteljima, a u 1230 još uvijek postupa, podaci su Ravnateljstva policije.

Ovih dana problematično je postalo 10.000 branitelja, ratnih vojnih invalida iz redova Hrvatskog vijeća obrane (HVO-a) iz BiH, uz obrazloženje iz Ministarstva branitelja da su njihova rješenja sporna i da ih treba proglasiti ništetnima zato što su nastala na temelju potvrda o ratovanju koje je 1996. potpisao tadašnji član Zapovjedništva Južnog bojišta general Ljubo Ćesić Rojs.

Sva su rješenja identična jedna drugima i u svima piše da je osoba ranjena na Južnom bojištu. Rješenje će se proglasiti ništetnim ako ratni vojni invalid iz Domovinskog rata ili obitelj poginulog ili umrlog hrvatskog branitelja potvrdama MORH-a ili MUP-a ne može dokazati sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Svoj status ti branitelji ne mogu ostvariti ako ih nema u vojnim registrima MUP-a i MORH-a, navode u Ministarstvu branitelja.

U Registru branitelja koji je objavljen 19. prosinca 2012. nalazi se 501.000 branitelja, a u javnosti su se iznosile procjene da je u njemu 150.000 lažnih branitelja.