Svijet obilježava Međunarodni dan nestalih

Ilustracija


Na preporuku Ujedinjenih nacija 30. avgust obilježava se kao Međunarodni dan nestalih. U svijetu se više od milion ljudi vode kao nestali u oružanim sukobima i drugim vrstama nasilja, a na prostoru bivše SFRJ nestalih je oko 12.000, rečeno je agenciji Beta u Međunarodnoj kancelariji za nestale.

Predstavnica Kancelarije u Sarajevu Aida Mia Alić rekla je da svake godine najmanje hiljadu osoba nestane usljed migracije, trgovine ljudima, organizovanog kriminala, a oko 150.000 usljed prirodnih katastrofa, i onih koje čovjek izazove.

Koordinator Odeljenja pravde i inicijative civilnog društva te kancelarije Metju Holidej navodi da se i dalje traga za oko 9.000 nestalih na području BiH, iako je rješeno 70 posto sudbina, što je i dalje veliki socijalni i pravni problem za ovu zemlju.

Pored zemalja Zapadnog Balkana, i druge zemlje, poput Kipra, Iraka, Španije, Libana, Libije, Čilea, Argentine, Salvadora, Jemena i Perua, suočene su sa tim humanitarnim problemom, navode u Kancelariji.

"Možemo reći da je Irak jedna od onih zemalja koje tragaju za izuzetno velikim brojem osoba. Po različitim izvorima, smatra se da je u Iraku nestalo između 250.000 i više od milion ljudi", kažu predstavnici Kancelarije.

Inicijativa za svjetsku komemoraciju potekla je od Latinoameričke federacije udruženja zatvorenih i nestalih, osnovane 1981. godine u Kostariki.

Međunarodni komitet Crvenog krsta, sa sjedištem u Ženevi, na svom sajtu je podsjetio da je Međunarodni dan nestalih prilika da porodice i prijatelji podijele tugu, sačuvaju uspomene na one koji se još vode kao nestali, što će takođe pomoći njihovu borbu sa neizvjesnošću da li su njihovi voljeni živi ili mrtvi.