BiH: 32 optužnice u predmetu Lutka

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv 32 osobe u predmetu "Lutka", jedne od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u postdejtonskoj BiH.

Optuženi se terete za organizovani kriminal, više ubistava i teških ubistava, oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilionskim iznosima, pljačke, razbojništva, pranje novca i druga teška krivična dela.

Među optuženima je Darko Elez, vođa grupe iz Istočnog Sarajeva, koji trenutno u Srbiji izdržava zatvorsku kaznu za drugo krivično delo, kao i mnogi pripadnici njegove i drugih zločinačkih organizacija iz BiH. Optuženi su i Bojan Cvijan, Ljubiša Lalović i Dejan Vukosavljević, koji su u vreme izvršenja krivičnih dela bili službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, odnosno MUP-a Kantona Sarajevo.

Optužica ne obuhvata Nasera Keljmendija, osobu s američke "crne liste", koji je bekstvom na Kosovo dan pred početak operacije "Lutka" i dalje nedostupan pravosuđu BiH.

Optuženi se, između ostalog, terete za ubistva Vladimira Mačara, Borisa Govedarice, Zorana Goluba, dva pokušaja ubistva Đorđa Ždrale, pljačku transporta novca Privredne banke Sarajevo, pljačku transporta novca Pavlović International banke iz Bijeljine, pokušaj pljačke novca iz Nove banke u Istočnom Sarajevu, kao i pljačku oko 670.000 maraka iz Pošte u Sarajevu.

Ovom optužnicom rasvetljeno je pet nerazjašnjenih teških ubistava na području Istočnog Sarajeva, kao i više pljački i razbojništava, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.