Rabo: Preti propast pregovora zbog Izraela


Bliskoistočnim mirovnim pregovorima preti propast zbog planova Izraela o širenju jevrejskih naselja, upozorio je visoki palestinski zvaničnik Jaser Abed Rabo.

Širenje naselja je protiv obećanja administracije SAD, kazao je Rabo za AFP.
Njegovo upozorenje usledilo je nakon što je u nedelju izraelsko Ministarstvo izgradnje i stanovanja obelodanilo da namerava da objavi tendere za 1.187 novih domova za Jevreje na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u ponedeljak ubrzalo planove za podizanje 900 novih jevrejskih domova kraj kvarta Gilo u istočnom Jerusalimu.

"To širenja naselja je bez presedana, preti da pregovori propadnu pre nego što su i počeli", rekao je on.

Američki državni sekretar Džon Keri ocenio je sinoć da je najava Izraela o izgradnji novih domova u jevrejskim naseljama bila očekivana do izvesne mere i apelovao na Izraelce i Palestince da napreduju u mirovnim pregovorima u drugoj rundi.

"Sjedinjene Američke Države smatraju sva naselja nelegalnim", reko je Keri tokom posete Kolumbiji.

Izrael taj stav osporava. U više od 100 naselja izgrađenih od 1967. godine na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu živi više od 500.0000 Jevreja među 2,5 miliona Palestinaca.

Pregovori su inače obnovljeni krajem jula u Vašingtonu, zahvaljujući nastojanjima Kerija, koji je od februara šest puta posetio region. Prethodni pregovori propali su krajem septembra 2010, posle samo tri nedelje zbog odbijanja Izraela da zamrzne širenje jevrejskih naselja.