Nemiri u Egiptu: Četiri osobe poginule, više povređenih

Sukobi na Trgu Tahrir u Kairu, 22. jul 2013.

Četiri osobe su u ponedeljak poginule u Egiptu u sukobima pristalica i protivnika svrgnutog egipatskog predsednika Mohameda Morsija, od čega jedna u Kairu, a tri severno od prestonice, saopštili su izvori iz bezbednosnih i medicinskih službi.

Dvoje ljudi je izgubilo život u sukobima u gradu Kaljub, severno od Kaira, dok je treći poginuo kad je bežeći pao pod voz, prenela je agencija AFP.

Četvrta žrtva je preminula u bolnici nakon što je ranjena u pucnjavi u blizini centralnog trga Tahrir u Kairu, izjavio je zamenik direktora hitne službe u egipatskoj prestonici, Mohamed Sultan.

Demonstranti u Kairu gađali su jedni druge kamenicama, a policija je ispalila suzavac da bi ih rasterala, prenele su agencije. Ovo je najveći sukob u Kairu od 16. jula, kada je tokom protesta poginulo sedmoro ljudi.

Sultan je dodao da je u nasilju tokom današnjeg dana povređeno još najmanje 26 ljudi.

U Egiptu je napeto već više od dve nedelje - od kada je vojska smenila prvog demokratski izabranog predsednika posle masovnih protesta na kojima je tražena njegova ostavka. Vojska je upozorila da će odlučno intervenisati ako bude nasilja.