Grčka i danas bez javnog radija i televizije


Grčka javni radio-televizijski servis ni danas nije počeo da emituje program, uprkos presudi kojom je oborena odluka premijera da ukine državnu Radio-televiziju ERT.

Opasnost od vanrednih opštih izbora je izbegnuta u ponedeljak uveče, posle sastanka konzervativnog premijera Andonisa Samarasa i njegovih koalicionih partnera s levog centra koji se snažno protive njegovoj odluci od 11. juna da zatvori ERT i otpusti svo osoblje - skoro 2.700 ljudi.

Pregovori tri stranke u Vladi su održani kada je Državni savet - upravni sud Grčke, presudio da Vlada nije trebalo da isključi signal javne RTV, iako ima pravo na rekonstrukciju preduzeća ERT.

Samaras je nagovestio da želi štedljiviji i efikasniji javni RTV servis do kraja avgusta. On je ponudio koalicionim partnerima da emitovanje programa počne i pre toga, u okviru "prelaznog preduzeća", a trojica lidera su se dogovorila da u sredu nastave pregovore.

Samaras je pod pritiskom međunarodnih kreditora Grčke da nastavi reforme i mere štednje u zamenu za nastavak isplate 240 milijardi evra iz programa pomoći.

Otpušteni iz ERT su emitovanje programa preko interneta i satelita nastavili uz pomoć Evropske radiodifuzne unije (EBU) iz Ženeve.

EBU je danas pozvala Vladu Grčke da odmah dopusti emitovanje signala ERT, pozivajući se na odluku grčkog suda.