Tribuna: U toku mjeseca moguća dva susreta Tači - Dačić

Kosovski premijer Hašim Tači i premijer Srbije Ivica Dačić sastaće se dva puta u toku juna, tvrdi prištinski list "Tribuna" navodeći da će oni pokušati da prevladaju zastoj u provođenju plana za implementaciju briselskog sporazuma.

"Pošto na dva sastanka na tehničkom nivou nije pronađeno rješenje za početak primjene sporazuma, očekuje se da premijeri u Bruxellesu uz posredstvo Catherine Ashton pronađu zajednički jezik kako bi plan počeo da se provodi", tvrdi neimenovani visoki zvaničnik blizak kabinetu kosovskog premijera, na čiju izjavu se poziva "Tribuna".

Taj sastanak će se, navodi taj izvor, održati neposredno pred sastanak Evropskog vijeća na kome bi trebalo da se donese odluka o datumu početka pregovora između EU i Srbije.

Prema saopćenju kosovske vlade, Tači će 16. juna sudjelovati u Beču na konferenciji koju organizira austrijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Na istoj konferenciji će, kako piše list, sudjelovati i Dačić, a susret dvojice premijera na tom skupu "nije planiran, ali ni isključen".