Sirija: Žestoki sukobi u gradu Kusajru

Žestoki sukobi vode se danas u sirijskom gradu Kusajru, izvijestili su aktivisti, pošto su državne snage bezbjednosti uz podršku libanske grupe Hezbolah nastavile ofanzivu protiv pobunjenika.

Šef Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdul izjavio je da su "borbe i granatiranje na glavnim putevima u gradu i okolini najintenzivniji od početka ofanzive" prije sedam dana.

On je dodao da su meta napada gradsko jezgro i pobunjenička uporišta sjeverno od grada, uključujući bivši vojni aerodrom, prenio je AFP.

Kusajr ima veliki strateški značaj za pobunjenike, pošto preko ovog grada može da se vrši transport oružja i boraca iz Libana.

Grad je važan i za snage predsjednika Bašara al Asada jer predstavlja vezu između Damaska i obale Sredozemnog mora, gdje se nalazi uporište Asadove alavitske sekte.

Rahman je ocijenio da je Hezbolah pojačao napade u ovom gradu da bi se lider ovog pokreta Hasan Nasralah pohvalio uspjehom u govoru koji će održati večeras povodom 13 godina od povlačenja izraelskih snaga iz Libana.