Smenjen premijer Tuzlanskog kantona i pet ministara SDP-a

Na sednici Skupštine Tuzlanskog kantona smenjen je premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević, kao i pet ministara iz reda SDP-a: Alen Taletović, Dijana Bilanović, Nađa Avdibašić-Vukadinović, Nada Čalić-Pavlović i Sead Hasić, a jedini član Vlade Tuzlanskog kantona iz SDP-a koji nije smenjen je ministrarka finansija Alisa Bijedić.

Inicijativu za smenu premijera podnelo je 19 poslanika većine - SDA, Stranke za BiH, NS RzB, BPS-a, HDZ-a i četiri nezavisna poslanika, prenosi Fena.

Predsednik Skupštine Tuzlanskog kantona Slađan Ilić odbio je da sazove sednicu hitnog karaktera, dok su poslanici SDP-a napustili salu, nakon čega je sednica održana.

Poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona usvojili su Zakon o privremenom finansiranju Tuzlanskog kantona, za koji su iz Kluba SDP-a tvrdili da nije u skladu sa federalnim zakonom o budžetima.

"Ovaj zakon nije samo jednokratan, on će ostati sve do usvajanja budžeta za 2013. godinu", izjavio je predsednik Komisije za ustavna pitanja Skuštine Tuzlanskog kantona Zoran Jovanović.