EULEX nema mandat da izruči bilo kojeg gradjanina Kosova

EULEX pohvaljuje način na koji je Kosovska policija reagirala u vezi sa Interpolovom crvenom potjernicom i uhapsila Nasera Keljmendija, koji je bio bjegunac od pravde u Bosni i Hercegovini, gdje je optužen za ubistvo u pokušaju, kao i za prodaju i distribuciju nezakonitih narkotika u Južnoj Americi, Turskoj, Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Nakon puštanja iz policijskog pritvora, Keljmendi je uhapšen na osnovu naloga kojeg je izdao EULEX-ov tužilac iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova (KSTK), koji je u utorak pokrenuo istragu ovog slučaja, na osnovu istih krivičnih djela za koje je optužen u Bosni i Hercegovini.

Slučaj je u izričitoj nadležnosti KSTK pošto je osumnjičeni pod istragom za organizirani kriminal, između ostalih krivičnih djela.


Službenici EULEX-a u Ministarstvu pravde mogu asistirati u kontaktu između relevantnih aktera. Međutim, EULEX, radeći u okviru kosovskih zakona, nema mandat da izručuje nijednog građanina Kosova, stoji izmedju ostalog u saopćenju EULEX-a.