Vučić poziva Srbe na severu Kosova da primene sporazum


Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas Srbe sa severa Kosova na jedinstvo oko sprovođenja sporazuma iz Brisela.

"Srbija u užasno teškim okolnostima nije mogla da postigne bolje i više u pregovorima o Kosovu", rekao je Vučić i dodao da mu je savest mirna jer je učinio sve da zaštiti državu i narod.

"Pozivam Srbe sa Kosova na ujedinjenje (u sprovođenju sporazuma) jer mi ne možemo bez našeg naroda niti on može bez svoje države. Očekujem dogovor sa Srbima na severu Kosova i da izađemo ujedinjeni, a ne razjedinjeni kao obično", rekao je Vučić novinarima u Domu garde u Beogradu.

Prvi potpredsednik vlade je naveo da ne sme ostati sumnja da Srbija nije mogla bolje jer "bolje nije moglo" u situaciji u kojoj nije imala saveznike, a tek je "ovog trenutka postala zemlja koja ima jednak ugled kao i zemlje u regionu".

Upitan o primeni briselskog sporazuma, Vučić je odgovorio da očekuje osnivanje komisije za primenu dogovorenog i razgovore sa Srbima sa severa Kosova.

Na pitanje da li očekuje opstrukcije u sprovođenju sporazuma, Vučić je kazao da nije lagao narod i da je jasno rekao šta je loše i ponešto dobro u briselskom sporazumu.

Na pitanje da li je dobio međunarodne garancije da pitanje Vojvodine u budućnosti neće biti otvoreno, Vučić je kazao da to pitanje nisu otvarali neki drugi, nego Srbi.