File i Ešton podnose izvještaj o Srbiji i Kosovu

Evropska komesarka Ketrin Ešton i premijeri Kosova i Srbije - Hašim Tači i Ivica Dačić


Danas će u Luksemburgu visoki zvaničnici Evropske komisije Ketrin Ešton i Štefan File podnijeti izvještaj o sporazumu Beograda i Prištine i napretku u evropskim reformama Srbije i Kosova.

Šefovi evropskih diplomatija će "izvještaje primiti na znanje", rekli su zvaničnici u Savjetu ministara EU u Briselu, uz napomenu da bi evropski ministri možda mogli dati i neku ocjenu u zaključcima zasjedanja.

Oni su naglasili da će odluku o tome da li će Srbiji biti određen datum pregovora o članstvu s EU, a Kosovu o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, donijeti u junu Evropski savjet, a to su šefovi država ili vlada evropske dvadesetsedmorice.

U petak parafirani sporazum Beograd-Priština naišao je na odobravanje svih čelnika Evropske unije, a opšti stav je bio da to "otvara put daljoj evropskoj integraciji Srbije i Kosova".

Vlasti u Beogradu i Prištini bi danas trebalo da obavijeste EU da li su prihvatile sporazum o "postojanoj normalizaciji međusobnih odnosa", što je, uz napredak u reformama, bio bitan uslov koji je Evropski savjet u decembru postavio da bi se dalo "zeleno svjetlo" za početak pregovora o članstvu sa Srbijom i sporazumu o pridruživanju s Kosovom, javljaju agencije.