Bošnjačka demokratska zajednica traži pokrajinu Sandžak

Predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice i poslanik u Skupštini Emir Elfić kaže da se njegova stranka zalaže za autonomnu pokrajinu Sanžak.

On je u razgovoru za agenciju Anadolija rekao da je njegova stranka jasno i nedvosmismisleno u svom programu navela da će se u skladu sa Ustavom Srbije zalagati za autonomnu pokrajinu.

"Što se tiče modaliteta, mi smo spremni da razgovaramo sa zvaničnim Beogradom, jer samtramo da je, ne samo kada je u pitanju Sandžak i građani Sandžaka, decentralizacija jedno od najvažnijih pitanja koje nije sprovedeno nakon 5. oktobra, pa sve do danas“, rekao je Elfić i dodao da su se od ministara i zvaničnika često mogle čuti izjave o ravnomernom regionalnom razvoju, "iako smo nakon svih ovih trinaest godina imali povećanje neravnomernog regionalnog razvoja, što pokazuju svi parametri".

Prema njegovom mišljenju, da bi se država Srbija razvijala na transparentan način, to je moguće regionalizacijom na osnovu evropskih standarda i, samim tim, određene ingerencije bile bi prebačene na region, ali i prava i obaveze tog područja.

Kao primjer koji to najslikovitije obašnjava, on je naveo visoku nezaposlenost na državnom nivou, koja se kreće oko 20 procenata, a u Novom Pazaru i Sandžaku ona iznosi 60 posto.

„Infrastruktura u zemlji je loša, a najgora je u Sandžaku. Postoje investicije koje se implementiraju na državnom nivou i mijenjaju ekonomsku i socijalnu sliku građana širom Srbije, međutim ključnih investicija u Sandžaku nema“, kazao je Elfić, koji osim bošnjačke nacionalne zajednice, u Skupštini Srbije zastupa i stranke manjinskih zajednica iz Vojvodine.