Odluka o ulasku Poljske u evrozonu tek posle izbora 2015.


Odluku o terminu prelaska Poljske na evro trebalo bi da donese tek nova vlada nakon izbora 2015. godine, složili su se danas u Varšavi predsednik Poljske Bronjislav Komorovski i premijer Donald Tusk.

Šef države je sazvao specijalnu sednicu vlade kakve predsednik saziva izuzetno, kada je potreban dogovor o strateškim interesima zemlje.

Na njoj je dogovoreno da Poljska odabere oprezan pristup i prvo se pobrine da ispuni kriterijume iz Mastrihta, neophodne za ulazak u evrozonu a tek onda da odlučuje o datumu.

"Ispunjavanje kriterijuma iz Mastrihta vredi napora samo po sebi, nevezano za naš ulazak u evrozonu jer donosi koristi poljskoj privredi. Za privredu nema koristi od smišljanje nekakvih čudesnih glatkih načina ulaska u evrozonu bez toga da se vodi računa o javnom mnjenju, samo da se učvrsti nečija politička pozicija", kazao je novinarima nakon sastanka Komorovski.

"Treba ohladiti i entuzijazam onih koji misle da bi bilo najbolje da Poljska već sutra bude u evrozoni. Poljska smera u zonu evra, programirano, polako a cilj je bezbednost Poljaka. I privrede i svakog stanovnika", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare premijer Tusk.