Iran traži da mu se prizna pravo na nuklearni program


Iran je danas, uoči ponovnog početka pregovora sa Grupom 5+1, ponovio zahtev da mu se priznaju prava vezana za njegov nuklearni program, javila je agencija Mehr.

“Mi ćemo, prema postignutom dogovoru, preduzeti korake, kako bi okončali njihovu zabrinutost, rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova”, Ramin Mehmanparast.

Iran i Grupa 5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Nemačka) 26. februara u Kazahstanu, posle više meseci zastoja, ponovo počinju pregovore o spornom iranskom nuklearnom programu.

Teheran traži da mu se pre svega priznaju prava koja se tiču obogaćivanja uranijuma, za šta tvrdi da ima isključivo mirnodopske svrhe.

Zapadne sile i Izrael, međutim optužuju Iran da je deo njegovog nuklearnog programa proizvodnja nuklearnog oružja, zbog čega su UN Teheranu uvele seriju sankcija.

Iranski vrhovni verski vođa Ali Hamnei u subotu je apelovao na uništenje nuklearnog oružja u celom svetu i dodao da Iran ne zeli da ga ima, ne zato da ne bi smetao Amerikancima, nego zato što iz religioznih razloga ima stav da je proizvodnja te vrste naoružanja zločin protiv čovečnosti.