Međunarodni zvaničnici u BIH pozivaju Budimira da ne blokira Federaciju


Odgovornost za rješavanje političkog ćorsokaka u Federaciji BIH je na lokalnim liderima, kaže se u zajedničkoj izjavi Delegacije EU, ureda specijalnog predstavnika Petera Sorensena I Ambasade SAD, koja je objavljena u Sarajevu.

"Na zahtjev BH lidera u proteklim sedmicama smo nastojali olakšati dijalog između stranaka o prestruktuiranju Vlade Federacije.Međutim, sada nemamo drugog izbora nego da prekinemo naša nastojanja da u tome pomognemo" , navedeno je.

Kako navode međunrodni predstavnici na samom početku je postignut određeni napredak, ali na kraju, ni jedna strana nije pokazala dovoljno spremnosti za postizanje kompromisa.

"Sve stranke u Parlamentu i u izvršnoj vlasti snose dio odgovornosti u procesu koji traje predugo.Pozivamo predsjednika Federacije Živka Budimira da ne blokira niti odgađa ovaj proces i da pokaže liderstvo koje će dovesti do rješenja u skladu sa osnovnim pravilima parlamentarne demokratije".

Zauzvrat, kako stojiu saopštenju, dva HDZ moraju prihvatiti da predsjednik Budimir do kraja ostane u svom mandatu ukoliko to uradi."