Potvrđena predsjednička kandidatura Vujanovića

Crnogorska Državna izborna komisija (DIK) potvrdila je danas kandidaturu Filipa Vujanovića na predsjedničkim izborima koji će biti održani 7. aprila.Demokratska partija socijalista (DPS) juče je predala više od 13.000 potpisa građana za Vujanovićevu kandidaturu.

Ovo je prva predsjednička kandidatura koju je potvrdila Državna izborna komisija Crne Gore.

Osam članova DIK-a glasalo za potvrdu kandidature Vujanovića, dok su tri člana iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratskog fronta bili protiv.

Bjelopoljac Dragić Bulatović podnio je krajem januara Ustavnom sudu žalbu povodom kandidature Vujanovića, smatrajući da krši Ustav jer bi mu to bio treći predsjednički mandat.

SDP je ranije najavila žalbu, ocjenjujući da Vujanović nema ustavno pravo da se ponovo kandiduje za predsjednika Crne Gore.

Crnogorskim Ustavom je predviđeno da isto lice može biti najviše dva puta predsjednik države. Vujanović je dva puta biran na tu funkciju, 2003. i 2008. godine, ali je u prvom mandatu izabran kada je Crna Gora bila u državnoj zajednici sa Srbijom.

Potpise za predsjedničke izbore prikupljaju još nezavisni kandidati Miodrag Lekić kojeg podržava opozicioni Demokrtski front i Socijalistička Narodna Partija i Rade Bojović.

Rok za predaju potpisa podrške, kojih treba da bude 7.700, ističe 18. marta.