Bel: Opsada Sarajeva bila srpsko sredstvo pritiska


U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Tribunalom u Hagu, bivši dopisnik Bi-Bi-Sija iz Sarajeva Martin Bel (Bell) izjavio je danas da su lideri Republike Srpske opsadu Sarajeva koristili kao sredstvo političkog pritiska da iznude rešenje rata u BiH koje bi bilo najpovoljnije za njih.

General Mladić (69), u to vreme komandant Vojske RS, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95. godine.

Pošto su mu tužioci pokazali snimak, Bel je potvrdio da je 25. aprila 1992. bio među novinarima koje je Karadžić poveo u obilazak položaja VRS oko Sarajeva.

Na snimku, britanski novinar je pitao predsednika RS "da li može zauzeti Sarajevo", na šta je Karadžić uzvratio: "U svako doba". Dodao je, međutim, da neće zauzimati muslimanska naselja, već samo "braniti srpska".

Na pitanje zastupnice optužbe da li je VRS ikada pokušala da zauzme Sarajevo, Bel je odgovorio: "Oni su očigledno koristili teško oružje, kojeg su imali u izobilju, ali im je nedostajala pešadija. Glavni pokušaj da se probije iz Sarajeva i u Sarajevo načinila je, pri kraju rata, Armija BiH".