FAO: Svijetu prijeti učestlija pojava ptičjeg gripa

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) je upozorila danas da svijetu prijeti učestalija pojava ptičijeg gripa, ukoliko zemlje ne povećaju nadzor.

Kontinuirano međunarodno ekonomsko opadanje čini da je na raspolaganju manje novca za prevenciju širenja virusa ptičijeg gripa H5N1, kao i drugih pretnji zdravlju koje dolaze od životinja", ističe u saopštenju Huan Lubrot, šef veterinarske službe FAO, a prenosi AFP.

FAO napominje da veliki "rezervoari" virusa H5N1 još uvek postoje u nekin regionima Azije i Bliskog Istoka, u kojima je ptičiji grip postao endemska bolest.

"Bez adekvatnog nadzora, on (virus) bi lako mogao da se raširi svijetom, kao što se širio na svom vrhuncu 2006. godine, kada je zahvatio 63 zemlje", ističe FAO.

Između 2003. i 2011. virus H5N1 je usmrtio više od 300 ljudi širom svijeta i bio uzrok uništavanja 400 miliona domaće živine i pataka, prouzrokujući štetu koja se procenjuje na 20 milijardi dolara.

FAO takođe upozorava i na PPR (pest de peti riminant), vrlo zaraznu bolest manjih preživara, koja pogađa ovce i koze.Virus dotična bolest (za koji postoji vakcina) je izazvao pomor stoke u DR Kongu, a pojavio se i u južnim afričkim zemljama.