Vlada i sindikat RS bez dogovora

Višestani pregovori između predstavnika Vlade i Saveza sindikata Republike Srpske okončani su bez dogovora, javlja dopisnik RSE.

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Đžombić saopštio je da su predstavnici sindikata odbacili vladin prijedlog o tome da se smanjenje plata od 10 posto zadrži do juna, a da se nakon toga zajednički sagleda stanje u budžetu i vidi postoji li osnov za vraćanje plata na nivo iz 2012. godine.

Predsjednica Saveza sindikat RS Ranka Mišić izjavila je da je ponuda Vlade za sindikat potpuno neprihvatljiva i da će nakon sastanka sa Vladom sindikat održati sjednicu i konsultovati se sa članstvom oko generalnog štrajka najavljenog za ponedjeljak.

Predsjednik granskog sindikata obrazovanja Stevan Milić najavio je da prosvjetni radnici neće doći u ponedjeljak na posao. Ministar prosvjete, nauke i kulture RS Anton Kasipović s druge strane rekao je da direktori škola moraju osigurati minimum procesa rada, odnosno održavanje časove u trajanju između 35 i 40 minuta.

Sindikati uprave, obrazovanja, pravosuđa i policije najavili su štrajk za 21. januar zbog odluke Vlade da im u budžetu za 2013. smanji plate za 10 posto.

Ostala tri sindikata večeras će saopštiti svoje odluke o generalnom štrajku.